Jadłospisy

Jadłospis MomDiet

Dlaczego jadłospis MomDiet w formie planu?

Tak jak pisałam w poprzednim wpisie dotyczącym planu – jadłospis zimowy MomDiet [tutaj LINK http://www.momdiet.pl/2020/02/09/jadlospis-zimowy-momdiet/] – nie jestem zwolenniczką obliczania dokładnej kaloryczności 😉 Bardziej zależy mi ma na nauce świadomego jedzenia i uważności na wielkość zjadanych porcji. Czyli jednym słowem obserwowaniu swojego organizmu i odpowiadaniu na jego potrzeby!

Jadłospis MomDiet – opis

Na każdy dzień przygotowałam 4 posiłki. Jeśli chciałybyście zjadać  5 posiłków to dorzućcie dodatkowo mniejszy posiłek (podwieczorek czy II śniadanie) – np. koktajl warzywno-owocowy (szklanka), jogurt naturalny mały+ owoc+ orzechy (garść), sałatka (miseczka) + kromka pieczywa.

Nawodnienie

Pamiętajcie o płynach w ciągu dnia! Niech głównym ich źródłem będzie WODA – może być to woda filtrowana, źródlana czy mineralna. Mamy karmiące piersią nie używajcie wód wysoko mineralizowanych.

LEGENDA

*posiłek dla całej rodziny

**posiłek dla starszaka >12 mc i rodziców

*** posiłek od początku rozszerzania diety

PLAN – Jadłospis MomDiet

Poniedziałek

Śniadanie – Placuszki owsiane z musem malinowym ( 1 porcja 2-3 sztuki) – przepis [tutaj https://www.facebook.com/momdiet.dietetyka/posts/180184476676979 ] *

Bananowe placuszki owsiane 😋

Potrzebujesz:

  •  5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szklanka napoju sojowego bez cukru
  •  1 banan
  •  3 łyżki mąki jaglanej
  •  1-2 łyżki mąki pszennej
  •  1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  •  1/2 garści rodzynek ( opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Wykonanie:
Płatki zalej napojem sojowym i odstaw na noc. Jeśli nie masz takiej możliwości jak ja dzisiaj rano😉, płatki z „mlekiem” chwilkę podgotuj aby nabrały konsystencji papki. Banana rozgnieść widelcem i dodaj do płatków. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj suche składniki i także dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstą. Dorzuć do masy pokrojone rodzynki. Smaż placuszki na wysmarowanej olejem patelni z dwóch stron do momentu aż się zarumienią. Nakładałam placuszki po łyżce stołowej ciasta na jedną sztukę. Z tej porcji masy wyszło około 8 placuszków. Smacznego 😋

II śniadanie – Koktajl zielono mi (1 szklanka) [przepis na około 3 porcje LINK http://www.momdiet.pl/2020/03/07/koktajl-zielono-mi/ ] *

Obiad –  Tarta warzywna [przepis LINK https://www.mojewypieki.com/przepis/tarta-z-warzywami-i-serem-plesniowym – zamiast sera pleśniowego można dać ser mozzarella czy kozi 🙂 ]+ miks ulubionych warzyw gotowanych na parze + olej lniany do polania warzyw + ulubione przyprawy (np. zioła prowansalskie, pieprz czarny, czosnek) * * (gdy chcesz podać maluchowi 6-12 mc zrezygnuj z soli 😉

Kolacja – Zupa krem z pomidorów z soczewicą czerwoną *

Wtorek

Śniadanie –  Jaglanka ( ja używam płatków jaglanych ale kasza jaglana też będzie ok ) na mleku migdałowym z miksem orzechów –  1 garść (nerkowce, włoskie, laskowe) + ½ jabłka + ½ pomarańczy **

II Śniadanie – Zupa meksykańska *

Potrzebujesz ( na 5 porcji)

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: po 1 łyżeczce słodkiej mielonej papryki i suszonego oregano, po 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego i ostrej papryki
  • 1 średnia marchewka
  • 1 i 1/4 litra gorącego bulionu lub rosołu
  • puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy

Wykonanie:

Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwię. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do cebuli. Następnie dodaj pokrojoną w półplasterki marchewkę oraz szklankę gorącego bulionu oraz przyprawy. Przykryj i duś na małym ogniu przez około 20 min. Kolejno dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem. Wymieszaj i gotuj bez przykrycia przez 5 min. Po tym czasie dodaj resztę gorącego bulionu oraz odcedzoną kukurydzę i fasolę z puszki. Na koniec gotuj na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką ok. 25 minut. [przepis pochodzi z kwestia smaku – bez wołowiny]

Obiad – Łosoś atlantycki na parze + kasza bulgur + warzywa na patelnie letnie (Biedronka) + olej z czarnuszki + ulubione przyprawy *

Kolacja –  Gofry dla każdego (alergik też skorzysta ) – przepis na dole 🙂 + mus jagodowy + serek mascarpone lub naturalny serek homogenizowany lub dla alergika jogurt roślinny *

Gofry (placuszki) dla alergika

Potrzebujesz:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1/2 szklanki napoju roślinnego -dałam owsianego
  • 1/2 szklanki pure z dyni
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Wykonanie:

Kaszę jaglaną opłukać wrzątkiem i kilka razy chłodną wodą (pozbywamy się wówczas goryczy). Ugotować. Ostudzić. Dodać mąkę, ksylitol i mleko i dokładnie zmiksować. Następnie dodać sodę i ocet oraz pure z dyni i jeszcze raz dokładnie zmiksować. Na koniec dodać olej i wymieszać. Rozgrzać gofrownicę i piec ok 3 min – długość zależy od typu gofrownicy. Jeśli nie macie gofrownicy możną wykorzystać przepis w formie placuszków 😀 Smacznego!

Środa

Śniadanie – Omlet (2 jajka + odrobina mleka +cebulka pokrojona w kostkę) + warzywa pokrojone w słupki (ogórek, papryka – żółtka, czerwona, awokado) + kromka pieczywa z oliwą z oliwek *

II Śniadanie – Smoothie z selera naciowego i owoców [zużyj ½ jabłka i pomarańczy z poprzedniego dnia ;)]*

Obiad – Szybkie pulpeciki z mielonej piersi z kurczaka w ziołach prowansalskich z sosem pomidorowym + suszone pomidory z czosnkiem + makaron pełnoziarnisty + sałatka (miks sałat, kukurydza konserwowa (1/2 małej puszki), papryka czerwona + oliwa z oliwek + czarnuszka nasionka) *

Kolacja –  Sałatka ryż +kukurydza (1/2 małej puszki) + orzechy włoskie + ser żółty + sos (majonez/jogurt naturalny) **

Czwartek

Śniadanie – Owsianka z cynamonem, kakao naturalnym, cukinią i bananem *

II Śniadanie – Warzywa w słupkach + sos czosnkowo-jogurtowy + tosty z pieczywa graham (2 szt) *

Obiad – Warzywa na patelnie z ziemniakiem + pierś z indyka (zioła wcieramy w pierś pokrojoną w plastry (tymianek, pieprz czarny, papryka słodka + oliwa z oliwek) -> wszystko pieczemy w naczyniu żaroodpornym ok. 30 min w 190 st C *

Kolacja – Zupa z brokułów z grzankami *

Piątek

Śniadanie – Gofry jaglano-gryczane [przepis LINK – http://www.momdiet.pl/2020/03/08/goferki/ ] z sosem jogurtowo-bananowym *

II Śniadanie – Koktajl mango-pomarańcza+ awokado+ jarmuż *

Obiad – Kotleciki z soczewicy + ziemniaki + ogórek kiszony *

Kolacja – Kanapki z pastą jajeczną ze szczypiorkiem + dowolne warzywa – przepis na pastę *

Sobota

Śniadanie –  Kasza gryczana z suszonymi pomidorami + łosoś pieczony + ogórek konserwowy + rukola *

II Śniadanie – Batony mega odżywcze [przepis tutaj LINK http://www.momdiet.pl/2020/03/10/batony-mega-odzywcze/] **

Obiad –Pieczeń z piersi z kurczaka +ziemniaki + sałatka z kapusty kiszonej z marchewką *

Kolacja – Domowy humus na pieczywie żytnim z ulubionymi warzywami (rukola, pomidorki cherry, ogórek, papryka) *

Niedziela 

Śniadanie – Racuchy z jabłkami *

II Śniadanie – Miseczka różności – cieciorka gotowana lub z puszki, warzywa ulubione pokrojone w paski, gotowane jajko, awokado- co tylko chcecie 🙂 + można dodać kromkę pieczywa na zakwasie *

Obiad –Burgery jaglane  z warzywami + bułka grahamka+ sos jaki lubicie u nas był pomidorowy/ czosnkowy) *

Kolacja –  Sakiewki z wędzonego łososia ( sałata masłowa/ lodowa + serek śmietankowy lub jogurtowy + łosoś wędzony – zawijamy w sakiewkę lub naleśniczek i wiążemy szczypiorkiem) +1-2 kromki pieczywa żytniego + ulubione warzywa **

I jak podoba Wam się ten zestaw przygotowany na 7 dni? Jesteście ciekawe kolejnych planów – jadłospis MomDiet? Dajcie nam koniecznie znać w komentarzach 🙂

A tutaj znajdziecie inny jadłospis MomDiet -> http://www.momdiet.pl/2019/12/06/jadlospis-tygodniowy/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *