Przepisy,  Słodkości

Batony mega odżywcze

Chyba już zauważyliście, że lubię słodkie 😀 Owszem, ale też staram się wybierać zdrowe i odżywcze wersję słodkiego życia! I tym samym na mój warsztat kulinarny weszły batony orzechowo-daktylowe. W sam raz do kawy czy na II śniadanie. Do skosztowania w domu, w podróży czy w pracy, na szkolnej przerwie.

A i o to przepis na BATONY MEGA ODŻYWCZE

Potrzebujesz:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 szklanka (100g) daktyli
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 2 garści orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych

Wykonanie:

Płatki owsiane namoczyć na chwilę gdy użyjecie górskich – błyskawiczne można wykorzystać bez moczenia. Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw na 10 minut. Wszystkie orzechy i nasiona zmiel porcjami w młynku do kawy lub mocnym blenderze 🙂 W między czasie podgrzej delikatnie masło orzechowe z miodem. Daktyle odsącz i zmiel w blenderze. Podobnie z płatkami owsianymi. Następnie wszystkie składniki połącz. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i rozprowadź równomiernie masę. Piecz w piekarniku w 180 st. C przez 20-25 min. Gdy wyjmiesz baton, przyłoż ciasto cięższą deską i wystudź.

Przygotowana porcja wystarcza na standardową blaszkę do pieczenia. Batony pokrój na porcję według upodobania 😀 Smacznego!

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *