Przepisy,  Śniadania

Goferki

Znowu zrobiło się cieplej na dworze 🌡️ i w sercu ❤️ I jak raz przypomniało mi się lato i letnie przysmaki. Mniam…

Więc dzisiaj by poczuć smak lata serwujemy Wam GOFERKI.

Potrzebujesz:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki innych mąk – u nas większa część mąki jaglanej i reszta mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 1 i ⅓ szklanki mleka (może być krowie lub napój roślinny – poza ryżowym)
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ewentualnie łyżka cukru waniliowego lub cynamonowego

Wykonanie:


Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Najpierw przesiej mąkę i dodaj ksylitol, proszek do pieczenia. Następnie dodaj jajka i mleko. Zmiksuj i dodaj olej. Wszystkie składniki dokładnie połącz. W między czasie posmaruj pędzelkiem płytę gofrownicy i rozgrzej ją maksymalnie. Gdy pokaże wskaźnik, że jest nagrzana dopiero nałóż porcję. U nas koło 5 łyżek ciasta na jedno pole gofrownicy. Poczekaj aż ciasto będzie gotowe. Wyjmij je następnie na kratkę do ostudzenia.
Smacznego!

Franiowi 👶dzisiaj zaserwowalam gofra z serkiem mascarpone, bananem i granatem. Mniam. Zjedliśmy ze smakiem😋

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *