Artykuły,  Rozszerzanie diety

W 4, 6, 9 czy 12 miesiącu życia dziecka – Jak wprowadzać produkty?

Taki posiłek mój synek zjadał już w okolicach 9 miesiąca życia 🙂

Po naszym filmiku Mini Poradnik Świąteczny , który możecie obejrzeć tutaj [https://youtu.be/jFzlOZ2v0J8] dostałam pytanie, jak to jest z tymi produktami w diecie dziecka? Jak te produkty należy wprowadzać? Skąd wiadomo co, powinno się podać dziecku w danym miesiącu? Co będzie dla mojego dziecka bezpieczne?

Zgodnie z aktualnymi zaleceniami zaczynamy wprowadzać produkty do diety dziecka między 17 a 26 tygodniem życia. Gdy przeliczymy te tygodnie na miesiące wyjdzie nam na to, że można wprowadzać produkty już gdy maluch skończy 4 miesiące. A ostateczny moment na to by rozpocząć rozszerzanie diety dziecka według tych wyliczeń to dokładnie 6 miesiąc życia. Jednak moim zdaniem najlepszym wyjściem będzie obserwacja dziecka! Jako najważniejszy wskaźnik czy już należy/ mogę wprowadzać produkty, niech będzie to czy maluch wykazuje oznaki gotowości, o których mówiłyśmy tutaj [LINK] -> http://www.momdiet.pl/2019/09/05/czy-to-juz-rozszerzanie-diety/

Ale jak to jest? Czy są zalecenia mówiące o tym, jakie produkty należy wprowadzać konkretnego miesiąca?

Wiele rodziców zastanawia się. Czuje niepewność, gdyż nie ma wiedzy odnośnie tego, jakie produkty należy wprowadzać konkretnego miesiąca i czy w ogóle taki schemat istnieje!

Do niedawna, bo do 2015 roku, obowiązywał schemat rozszerzania diety. Schemat ten różnił się w zależności od tego czy dziecko było karmione piersią czy mlekiem modyfikowanym.

W tych schematach dotyczących okresu rozszerzania diety zalecano m.in. podanie żółtka w okolicach 7 miesiąca życia dziecka a białka jaja dopiero w okolicach 11-12 miesiąca życia malucha. Odradzano by gotować mięso wraz z warzywami. Trzeba było oddzielnie gotować mięso – wywar z mięsa wylewać a ugotowane mięso dodawać do wywaru jarzynowego. Ileż to było zamieszania 😉 Konkretne miesiące były przydzielone do wprowadzania konkretnych produktów – ryby około 7-8 miesiąca życia, produkty zawierające gluten – 6 miesiąc życia itp.

A jaki schemat obowiązuje obecnie?

ŻADEN! Tak naprawdę nie ma ujednoliconego schematu rozszerzania diety.

Jedyną zasadą jaką się kierujemy podczas wprowadzania produktów do diety dziecka jest to oto zdanie!

RODZIC DECYDUJE CO I KIEDY DZIECKU ZAPROPONUJE. A DZIECKO DECYDUJE CZY TO ZJE I W JAKIEJ ILOŚCI!

A co za tym idzie, rodzic ma ogromną MOC. To on decyduje co poda dziecku i kiedy! W innych krajach dzieci od początku rozszerzania diety jedzą produkty o ostrym i wyrazistym smaku. A jak pewnie zauważyłyście w naszej tradycji i kulturze jest to nie do pomyślenia 😛

Warto pamiętać o kilku sprawach, gdy będziesz wprowadzać produkty do diety dziecka!

  1. Jako pierwsze produkty, które wprowadzasz do diety malucha wybieraj WARZYWA – mają one neutralny smak, niektóre z nich są mniej lub bardziej słodkie, kwaśne. Dziecko, jak i w sumie każdy człowiek, preferuje smak słodki. MLEKO MAMY JEST BARDZO SŁODKIE – więc nie dziwcie się, czemu maluchy taką bardzo lubią „wisieć” na piersi. Dlatego też jeśli na samym początku rozszerzania diety zapozna się ze smakiem warzyw, będzie je chętnie jadło i nie porzuci ich tak szybko dla owoców czy innych słodkości.
  2. Pamiętaj by NIE DODAWAĆ CUKRU ANI SOLI do przygotowanych dla malucha posiłków. Niech pozna PRAWDZIWY smak produktów, z których stworzyłaś danie. Śmiało możesz kombinować z dodaniem różnych przypraw by urozmaicać smak i zapach potraw. UWAGA! Wybieraj „pojedyncze” przyprawy nie korzystaj z tzw. gotowych mieszanek – w swoim składzie często zawierają duże ilości soli, cukru, glukozy oraz wzmacniacze smaku tj. glutaminian monosodowy.
  3. Nie podawaj dziecku następujących produktów!
    • Miodu do 12 miesiąca życia. Dzieci, które skończyły pierwszy rok życia mają już bardziej dojrzały układ pokarmowy. W związku z czym, mają większe możliwości obrony przed niechcianymi związkami.
    • Grzyby leśne – do 12 roku życia
    • Cukier i inne substancje słodzące – chociaż do 12 miesiąca życia a najlepiej jak najdłużej!
    • Żywność wysoko przetworzona
    • Surowe mięso, ryby i jaja
    • Napój ryżowy
    • Suszone owoce
    • Koper włoski

Więcej informacji o tych produktach znajdziesz w tym artykule -> http://www.momdiet.pl/2020/01/10/czego-male-dzieci-jesc-nie-moga/

Interesuje Was przepis na danie ze zdjęcia 🙂 Odsyłam do naszego FB 🙂 https://www.facebook.com/pg/momdiet.dietetyka/posts/?ref=page_internal

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *