Artykuły,  Przepisy

Mini poradnik świąteczny

Święta Bożego Narodzenia już tuż tuż. Zewsząd słychać świąteczne piosenki. Ale pewnie nie jednej z Was sen z powiek spędza myśl o tym, jak to będzie w Wigilię i Święta! Przecież karmię piersią i znów nie zjem pysznego makowca czy wigilijnych pierogów z kapustą! Inna mama pomyśli: a co zje mój maluch, który dopiero co rozpoczął przygodę z jedzeniem? Już głowa boli od tych „dobrych” rad i pomysłów, podtykania kolejnych „smakołyków” od cioci i babci – bo jak tu nie spróbować! Oj tak. Przeszłyśmy to same. Więc już dzisiaj lecimy Wam z odsieczą 🙂 Przygotowałyśmy dla Was mini poradnik świąteczny. Dzięki Niemu spędzisz Święta w spokoju i rodzinnie! Bez niepotrzebnego zdenerwowania i poczucia winy.

Presja otoczenia owszem będzie. I na to można się przygotować 🙂 Kochana mamo zrób jak najwięcej dla siebie by móc w te szczególne dni – tak piękne, rodzinne ale i wymagające wejść z PRZYTUPEM 🙂 Jak te Święta będą wyglądać w dużym stopniu zależy od Twojego nastawienia! Po pierwsze nie przejmują się na zapas! Przygotuj swoje serce i nastrój się pozytywnie 🙂 To już będzie ogromny sukces 🙂

A teraz do rzeczy 🙂 Oto nasz Mini Poradnik Świąteczny!

Punkt 1.

Jeśli karmisz piersią i marzysz o zjedzeniu świątecznego makowca – śmiało zjedz go:) Nic nie stoi na przeszkodzie 🙂 Karmiąc piersią możesz jeść WSZYSTKO. Będziemy to powtarzać do znudzenia! Oczywiście jeśli wiesz sama, że jakiś produkt Tobie nie służy to zrezygnuj z niego. Odżywiaj się zdrowo i z umiarem. Pamiętaj, pokarm TWORZY się Z KRWI! Maluch może mieć problemy z brzuszkiem z powodu niedojrzałego układu pokarmowego a nie przez to, że zjadłaś pieroga z kapustą!

Punkt 2.

Niezależnie od tego czy karmisz brzdąca czy też nie, podstawą tego by w Święta czuć się dobrze to PICIE WODY. Pij jak najwięcej wody mineralnej lub źródlanej. Woda to fundament naszego organizmu. Jeśli chciałabyś zmienić smak wody- dodaj do niej kilka plasterków pomarańczy i cytryny 🙂 Śmiało możesz również korzystać z herbat, ziół – polecam od siebie herbatę białą i napar z pokrzywy. Działają bardzo wzmacniająco i orzeźwiająco.

Punkt 3.

Święta = słodkości. Tego nie przeskoczymy i w sumie dobrze 😉 Warto jednak pamiętać, że deser lepiej zjeść na końcu posiłku a nie zamiast. Sernik czy makowiec to niejednego domu bożonarodzeniowe przysmaki. Delektujcie się nimi bez wyrzutów sumienia. Można również przygotować mniej kaloryczne i słodkie przysmaki – jak nasze Fasolkowe muffinki z nutką kokosową [PRZEPIS NA KOŃCU WPISU] czy [przepis na migdałowe ciasteczka świąteczne?], [burak obtaczany w czekoladzie], rafaello z kaszy jaglanej.

Z tych słodkości mogą korzystać także już Ci najmniejsi Smakosze, którzy rozpoczęli swoją przygodę z jedzeniem.

Punkt 4.

Maluch i jego pierwsza Wigilia i Święta Bożego Narodzenia. Niezwykły i niezapomniany czas. Ale co taki maluch może zjeść ze wspólnego stołu zapytacie? Jak się okazuje jest wiele możliwości 🙂 Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie pierogów z farszem bez grzybów leśnych. Kapustę można połączyć z pieczarkami bądź przygotować inny farsz np. na bazie kaszy gryczanej i twarogu czy szpinaku i sera fety 🙂 Zdziwicie się, ale u nas raz dwa zniknęły z półmisków.

Pamiętaj! Dzieci do 12 roku życia nie mogą spożywać GRZYBÓW LEŚNYCH!

Maluchowi w czasie rozszerzania diety możesz zaproponować wigilijny barszcz czy wigilijne racuchy. To tylko kilka przykładów. Wszystko zależy od tego w jaki sposób dania zostaną przygotowane.

Najważniejsze by wiedzieć, że przynajmniej do 1 ROKU ŻYCIA dziecka nie dodawać soli i cukru do serwowanych maluchowi dań.

Koniecznie zwróć uwagę na przepisy, które w swoim składzie mają miód. Do 1 roku życia malucha nie podajemy miodu!

Nie musisz się też przejmować tym, że maluch powinien wszystkiego spróbować. Podstawą diety małego dziecka w pierwszym roku życia jest mleko. Jeśli będzie chciało próbować i smakować, śmiało niech się częstuje 🙂

Punkt 5.

Alkohol. Dzieci i młodzież do 18 roku życia nie powinny spożywać alkoholu. To jasna sprawa. I nie daj się zwieść tym szemranym komentarzom – „będzie mu się lepiej spało”… Kategorycznie nie zgadzamy się by „częstować” dzieci alkoholem!

Jeśli karmisz piersią a chciałabyś wypić lampkę wina… Do 6 miesiąca życia malucha karmionego piersią, zachęcamy by jednak zrezygnować z picia alkoholu. Powód jest jeden. Pokarm tworzy się z krwi a alkohol wypity, również w tej krwi krąży więc tym samym przenika to mleka mamy. Alkohol także może zaburzyć laktację.

Gdy maluch jest już większy i już tego mleka tak bardzo i „co chwila” nie domaga się, możesz sobie pozwolić na lampkę wina czy szklankę piwa. Pamiętaj by zachować odpowiedni odstęp między karmieniem a spożyciem alkoholu! Więcej informacji znajdziesz na Hafija.pl

Przepisy

Fasolkowe muffinki z nutką kokosową

Potrzebujesz:

  • Puszkę fasoli czerwonej bez zalewy
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 3 łyżki prawdziwego kakao
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  •  2-3 łyżki wiórek kokosowych

Wykonanie:
Fasolę dokładnie opłucz na sitku z zalewy. Przelej ją kilka razy wodą i pozostaw do odsączania. Następnie fasolę i jajka zblenduj dokładnie na gładką masę. Dodaj ksylitol, kakao, sodę i dokładnie zmiksuj. Na koniec dodaj wiórki i wymieszaj. Nakładaj masę do 3/4 wysokości foremki. Piecz w piekarniku w 180 st. C z termoobiegiem przez 20 minut.

Rafaello z kaszy jaglanej

Potrzebujesz:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody do gotowania kaszy
  • 1 opakowanie wiórek kokosowych do masy – 100g + do obsypania kulek
  • 10 sztuk suszonych daktyli bez pestek
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1/2 szklanki śmietany 30% lub mleka kokosowego

Wykonanie:

Kaszę przelej wrzątkiem na sitku oraz kilka razy letnią wodą. Tak przygotowaną kaszę wrzuć do wody. Gotuj aż kasza wchłonie całą wodę. W między czasie kilka razy ją pomieszaj. Gdy kasza będzie się gotować, zalej daktyle gorącą wodą i odstaw na 10 min. Gdy daktyle zmiękną zmiel je na masę. Możesz dodać troszkę wody z ich moczenia. Do ostudzonej kaszy dodaj wiórki, daktyle, ksylitol i śmietankę – wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Następnie wszystko zblenduj. Formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtocz w wiórkach kokosowych. Jeśli lubisz możesz użyć amarantusa ekspendowanego czy nasion sezamu.

Pralinki z buraczka i orzechów

przepis pożyczony z bloga kasiacimek.pl

Potrzebujesz:

  • 1/2 szklanki migdałów (mogą też być orzechy laskowe, nerkowce, orzechy włoskie lub miks różnych orzechów)
  • 1/2 szklanki daktyli
  • łyżka kakao
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1/2 gotowanego/pieczonego buraka – możesz użyć gotowego buraka pakowanego hermetycznie np. z lidla 🙂
  • + dodatkowo do obtoczenia kuleczek: kakao/karob/ wiórki kokosowe/sezam/siemię lniane/zmielone płatki migdałowe – to co lubicie 🙂

Wykonanie:

Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Migdały lub inne orzechy zmiel wraz z kakao i płatkami owsianymi w blenderze lub młynku do kawy. Lepiej na kilka rat by młynek się nie spalił 😉 Buraka pokrój w kostkę, dodaj namoczone daktyle i przygotowany wcześniej proszek. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Następnie przygotowaną kulkę obtocz w kakao czy wiórkach kokosowych/ sezamie. Smacznego!

Przygotowałyśmy również infografikę Mini Poradnik Świąteczny – możesz ją zobaczyć tutaj [LINK] https://infogram.com/mini-poradnik-swiateczny-1hzj4o7vln3o6pw?live

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *