Przepisy,  Śniadania

Placuszki twarogowe

U nas jak to bywa z dziećmi poranki są bardzo intensywne! Z rana głód jest największy więc trzeba szybko działać by wszyscy uszli z życiem 😌😉Staram się by jedzenie nam się nie marnowało #zeroweste. Więc gdy znalazłam w lodówce zaczęte opakowanie twarogu zrodził się pomysł na PLACUSZKI TWAROGOWE. Są naprawdę pyszne😋

Bardzo lubię formę placków bo tak naprawdę można zaserwować je z czymkolwiek – owocami, dżemem od Babci czy musem warzywno-owocowym, kremem orzechowym. Tyle wersji placuszków, ile pomysłów.

Na Placuszki Twarogowe potrzebujesz:

  • Kostkę twarogu najlepiej krajankę albo twaróg półtłusty
  • Łyżkę śmietany akurat miałam 30% ale myślę że inna też będzie ok
  • 3 większe jajka
  • Łyżkę cukru waniliowego
  • Łyżeczkę ksylitolu*
  • 3 większe łyżki mąki
  • Łyżkę oleju rzepakowego

*Jeśli chciałabyś użyć miodu to proponuję posmarować placuszki miodem lub syropem daktylowym dla osłody. Szkoda by miód tracił swoje cenne właściwości podczas smażenia!

Wykonanie:
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Twaróg połącz z śmietaną i żółtkami oraz cukrem waniliowym i ksylitolem za pomocą miksera. Dodaj do masy przesianą mąkę. Następnie do masy dodaj za pomocą drewnianej łyżki ubite jajka i delikatnie wymieszaj. Smaż na niewielkiej ilości oleju do momentu zarumienienia z dwóch stron. Smacznego 😋

Etap rozszerzania diety zbliża się do Was wielkimi krokami? A Ty nie wiesz jak się za niego zabrać? Spokojnie. Mamy coś dla Ciebie. Koniecznie zajrzyj tutaj -> http://www.momdiet.pl/2019/11/23/rozszerzanie-diety-w-praktyce-papka-czy-blw/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *